/Melk slecht voor u
Melk slecht voor u2019-03-27T08:51:46+00:00

Onbegrepen klachten

Heel veel onbegrepen klachten hebben te maken met voeding. Als het lichaam voedingsstoffen binnenkrijgt, die niet goed verteerd kunnen worden, slaat het lichaam deze onverteerde stoffen ergens in het lichaam op. Zo kunnen deze opgeslagen stoffen allerlei onbegrepen klachten veroorzaken. Eén van de meest voorkomende boosdoeners is melk.

Is melk wel zo goed voor je?

Wat is melk?

Melk bestaat uit:

  1. Melkeiwit = caseïne
  2. Melksuiker = lactose

In melk zit calcium, maar hebben we daar ook iets aan?

Het calcium in melk is gebonden aan het melkeiwit caseïne. Caseïne stolt in de maag en vorm een taaie, moeilijk te verteren massa, die wel door een koe verteerd kan worden met haar vier-magen-spijsverteringsstelsel maar niet door ons spijsverteringsstelsel. Het afbreken van deze taaie massa kost het lichaam veel energie. Bovendien blijft een deel van de taaie massa aan de darmwand kleven en verhindert hierdoor juist de absorptie van calcium en andere goede voedingsstoffen.

Het gebonden calcium is moeilijk uit de caseïne te halen. De fosfor in de melk wordt wel goed opgenomen en bindt zich aan het nog aanwezige calcium in het bloed tot calciumfosfaat. Hierdoor ontstaat er als het ware een tekort aan calcium in het bloed en wordt er zelfs calcium uit de botten gehaald, wat kan leiden tot botontkalking (osteoporose). Dus terwijl je denkt dat je door melk te drinken je botten opbouwt, breek je ze juist af.

Zoogdieren

Baby’s hebben het enzym lactase om lactose af te breken. Na het derde levensjaar neemt de hoeveelheid lactase af en na ongeveer zeven jaar heeft de mens geen lactase meer om de melksuikers af te breken. Ken je een ander zoogdier dan de mens, dat na de baby-periode nog melk drinkt? En dan bovendien nog melk van een andere soort?

Lekkende darm syndroom

Melk vernietigt volgens de Belgische professor Vincent Castronovo het antilichaam IgA, een afweerstof in de slijmvliezen van de darmen.

Door gebrek aan IgA in de darmen worden deze meer doorlaatbaar en ontstaat een lekkende darm. Hierdoor kunnen allerlei ongewenste of onverteerde stoffen door de darmwand heen met alle klachten van dien.

Bron: TherapieWijzer “Gluten & koemelk, de link met gezondheidsklachten. Door Hilde Maris.

Door melk, yoghurt, kwark en kaas te laten staan doe je je lichaam een groot plezier!

Wat kun je dan in plaats van dierlijke zuivel nemen?

Om voldoende calcium binnen te krijgen kun je i.p.v. dierlijke melkproducten overstappen op plantaardige melkproducten. Zie vind je in de supermarkt sojamelk en sojayoghurt, er is havermelk, kokosmelk, amandelmelk, rijstemelk, etc. Via internet kun je kaas zonder dierlijke eiwitten vinden. De No-muh-kaas is heel smakelijk.

Ook zitten bananen, broccoli, amandelen en tahin (soort pindakaas gemaakt van sesamzaad) boordevol met calcium.

Laat je testen

Om te weten welke voedingsproducten je wel of niet verdraagt, kun je bij mij een uitgebreide voedingstest ondergaan. Uiteraard krijg je een goed advies mee waarin staat wat je wél mag eten.