/Prikkelbare darm
Prikkelbare darm2018-12-10T20:32:45+00:00

Prikkelbare darm/ lekkende darm

Heb je last van diarree, obstipatie, buikkrampen, opgeblazen gevoel? Dan zou het kunnen dat je een prikkelbare darm syndroom (PDS) of een lekkende darm syndroom hebt.

Bij een goed werkende darm

Je voedsel wordt afgebroken en het verteerde voedsel wordt door de darmwand geselecteerd. De darmwand beslist welke voedingsmiddelen goed zijn en in het bloed worden opgenomen. De voedingsmiddelen die niet goed voor je zijn, dienen te worden uitgescheiden via de ontlasting. Kleine openingen in de darmwand laten water en opgeloste voedingsstoffen door, maar blokkeren de doorgang van schadelijke stoffen.

Bij een prikkelbare en/of lekkende darm werkt deze selectie niet meer goed. Er ontstaan gaten in de darmwand, waar ook onverteerde of ongewenste voedingsstoffen doorheen kunnen. Het lichaam krijgt die ongewenste stoffen binnen en slaat ze op als afvalstoffen. Zij veroorzaken veel klachten.

Melk de grootste boosdoener

De grootste boosdoener hierbij is dierlijk zuivel. Dus melk, yoghurt, kaas, kwark.

Melk vernietigt volgens de Belgische professor Vincent Castronovo het antilichaam IgA, een afweerstof in de slijmvliezen van de darmen. (Bron: TherapieWijzer “Gluten & koemelk, de link met gezondheidsklachten. Door Hilde Maris.)

Door gebrek aan IgA in de darmen worden deze meer doorlatend en ontstaat een lekkende darm. Hierdoor kunnen allerlei ongewenste of onverteerde stoffen door de darmwand heen met alle klachten van dien.

Hieronder zie je de aftakeling van de darmvlokken. Door je te houden aan het voedingsadvies gaan deze darmvlokken zich weer herstellen en kun je weer voorzichtig voedingsmiddelen toevoegen die eerst niet goed voor je waren.

Voedselintolerantietest

De behandeling van darmklachten in het algemeen bestaat vooral uit een uitgebreide voedingstest. Je krijgt een advies mee waarin ook duidelijk staat wat je wél mag eten.

Goed nieuws: als de darmwand zich herstelt, kun je steeds meer verdragen. Kun je nu bijv. niet tegen brood, dan kan het zijn dat je over een tijdje wél weer een paar sneetjes brood mag eten.

Verder stimuleer ik de meridianen, die ervoor zorgen dat het slijmvlies van de darmwand zich weer kan herstellen, met de kleurentherapie. Ook een bindweefselmassage doet wonderen.